Doften av rosor

Nyponros

Nu har även den lilla nyponrosen vid brevlådan slagit ut. Den gjorde det efter att ha besprutats med såplösning. Lössen verkade inte gilla såpan, så nu får rosen blomma i fred.

I morse när jag tog min vanliga promenad gick jag förbi en vresrosbuske. Den doftade så underbart – lika gott som vår vita ros gör. Doften av buskrosor påminner mig alltid om sommardagar strax utanför Båstad. Vi cyklade längs havsstranden. På ett ställe växte vresrosor i en lång rad. Det doftade fantastiskt gott. Rosdoft blandat med doften av hav och tång. Behöver jag säga mer.

Rosenskära är en av de växter jag brukade förkultivera. Men de senaste åren har jag köpt dem färdigdrivna. Jag är inte så bra på det där med frösådder. Numera är det bara krasse och ringblommor jag sår under senvåren.

Lupiner

I veckan kom Maken hem med en bukett lupiner, blå och rosa. Jag tycker så mycket om dem och vill gärna ha en bukett i vas i början av sommaren.

Det har varit en del skriverier om lupinens varande. Den ses som ett ogräs som är mycket invasibelt. Men jag tycker att de är så vackra när de växer längs vägarna.

Det vore väldigt tråkigt om de rotades ut – om man frågar mig. Det gäller att njuta av dem nu.