Sensommar

Sommaren har nu övergått i sensommar. Det är något visst med ljuset den här tiden tycker jag. Solljuset är lite rödare och ger ett varmare sken. Kvällarna är också härliga när det börjar mörkna. Det känns så ombonat med alla ljuslyktor. Över matbordet hänger en fotogenlampa. Vi brukar fortfarande sitta ute och äta. Är kvällen ljummen, som det varit nu, sitter vi ett par timmar till. Sen går vi ut med Vovven.

Hos Rappnes trädgård i Ulriksdal kan man själv plocka ihop sin bukett och betala efter vikt.

Snittblommorna som jag förkultiverade i våras blommar nu för fullt. Ringblommor, som doftar så gott, och krassen som liksom böljar fram ur sin kruka. Jättefina. Bladen är marmorerade i grönt och gulvitt. Det är så roligt att plocka minibuketter och sätta i små vaser. Vill jag ha större buketter åker jag till Rappnes självplock och verkligen frossar i fantastiska blomsterodlingar.

I Bergianska trädgården har de planterat ängsblommor i en del av parken.
Kanske för att gynna humlor och andra pollinerare.

För några veckor sedan var vi och gick i Bergianska i Frescati. Där är så vackert vid den här tiden. Dahliorna blommade. Det är otroligt vilken blomma det är. Den finns i massor av färger och former. Vi avslutade promenaden med att besöka Gamla Orangeriet för att fika. Vovven börjar få till det där med att fika på uteservering.

Jag brukar alltid ta en mandelkaka till kaffet, den är så god. Nu provade jag också en rawfood boll. Och blev väldigt överraskad. Den kändes så nyttig. När jag kom hem googlade jag och fann massor av recept. Jag skrev ut en handfull. Ett har jag redan provat, med ingefära och lime. Nu ska jag prova de andra.

Länsmansgården i Åkersberga har också vackra rabatter.

Härom veckan var vi på Länsmansgården i Åkersberga. Det är en fin trädgård med mycket blommor, såsom dahlior. Där finns också konsthantverk. Helt underbara mattor och stickade vantar och sockor. Jag blir alltid köpsugen när jag ser alla vackra tumvantar, både broderade och mönsterstickade. Men ännu har jag inte köpt några. Jag har redan tre par broderade och ett par mönsterstickade. Fast de är som ögongodis. Tillsammans med de vackra sensommarrabatterna ger de ett avstressande intryck.

På Länsmansgården finns också ett kafé med de godaste kakor. Man väljer från en stor buffé med många mjuka kakor. Tyvärr fanns inte morotskaka när vi var där. Men äppelpaj med vispad grädde är inte dumt det heller.