En sommarförälskelse

På semestern var vi en vecka i Skåne, i Helsingborg. Vi åkte förstås över till Helsingör och åt smörrebröd. Vi gick gata upp och gata ner inte bara en utan flera gånger. Vi besökte huset med de fantastiska stockrosorna. Det är helt otroligt hur en sådan blomprakt kan växa ur stenhård jord och kullersten. Våra stockrosor hemma är bara taniga, bleka kopior av de danska originalen.

En av dagarna tillbringade vi i Sofieros slottspark. Solen sken och det var varmt. Vi tittade först på kronprinsessan Margaretas rosenträdgård. Där växer rosorna efter färg. Vi såg de vackra rosa och röda rosorna. Men det var först när vi kom till de gula som vi blev helt förälskade i den ljuvliga rosen Ghislaine de Féligonde. Blomknopparna är varmt gula med lite orange i tonen. De nyutslagna blommorna är varmt gula och de doftar underbart. Efterhand blir blommorna blekare gula för att till sist bli vita.

Nästa morgon, som var grå med regnet hängande i luften som små droppar, fortsatte vi till Fredriksdals trädgård. Så snart vi kom till rosenträdgården började det regna ymnigare. Men med Helly Hansens regnställ klarar man det mesta.

Även här fanns den ljuvliga rosen Ghislaine. Maken fotograferade den från alla vinklar. Synd att inte blomdoft kan konserveras förresten.

Maken började planera för att plantera rosen hemma i vår trädgård. Jag som känner vår jordmån och alla blommor som inte klarar sig där, var mer tveksam.

Hur som helst inhandlades ett exemplar av den ljuvliga rosen hos Flora Linnea. Den fick plats bakom förarstolen. Dess doft spred sig i kupén. Vi körde upp genom landet till trakten av Gränna för att hälsa på våra kompisar som har ett torp där. Maken skötte om rosen och under natten stod den på ett bord inne i gäststugan. Han var noga med att vattna den varje dag.

Väl hemma ställdes rosen halvt under tak. Maken har nu gjort en upphöjd rabatt för rosen. Den har i botten dränerats i grus och sedan planterats i den bästa rosjorden. Nu står den där och håller på  att acklimatisera sig. Till sällskap får den två blå lavendelplantor. Rosor och lavendel hör ihop på något vis.